2012-12-06

Penipu Online Business Owner..




Assalamualaikum..
Ok hari ni nak update ttg penipu2 online business owner diluar sana..
Ni adalah antara perbualan my dealer (noza) & penipu (X)..
Oh yes..
Bukan dia sorang je terkena mcm ni..
My dealer lagi sorang (rona) pun terkena juga ngan minah ni..
Siap pos brg lg..
Both my dealer kata suara dia lembut je mcm X bersalah langsung..
Mmg dr no tel yg sama.. (017-4723092)

Mereka berdua jual brg sama..
Felinna Marketing produk..
Inchloss & Vitamin C + Collagen..
Ada yg sanggup menipu tuk kegunaan sendiri tu..


X : Any updates?
X : Brg sya dh pos ke blum?
Noza : Slm.. Blh bg nama?
(tunggu dlm stgh jam, dia tak reply pun.. saya call dia. 2 kali x berjawab.. )
Noza : Blh bg details tak.. saya check list order, xde phone no yg sama.. (hantar lg skali msg kat dia)
X : Salam, nma hariz. Dh bnk in lma dh. Sis x update ape2 pun.
(lps msg dia ni msk, tetiba dia call saya.. pelik gak, msg ckp nama hariz, tp call suara perempuan. Dia ckp hariz tu suami dia.. so, saya tnye la yg bank in tu atas nama sape.. pstu tone suara dia mcm x brape yakin ckp atas nama dia. Fine.. saya ckp xpe, biar saya check dulu. Pstu saya minta dia forwardkan blk msg yg dia ckp dh transfer duit per semua tu)
Lps tu dia msg balik…
X : Msa sya trf duit gtaw sis pun, sis x bls ape2 pn msj sya. Sya bli vit c ngn lotion.. mcm ne?
X : Nama : SYAZWANIE, ALAMAT : NO. 9 MEDAN KIKIK SATU, TAMAN INDERAWASIH, 13600 PERAI,
PULAU PINANG.
X : Dah dpt detail ke? Mslhnye dh lma tgu. Huhu.
Noza : Tgh check akaun.. cimb kan? (double confirm blk dgn dia, sbb sblm tu call dia ckp transfer kat
cimb) Kalo 3hb mmg xde duit msk.. ada simpan lg x transaction tu?
X : Ada.. smpn.
X : Dri cimb ke m2u k.. sbb hri tu sya amik no acc m2u sis. Trlupa nk amik cimb.
Noza : Owh.. ok, jap check m2u.
Noza : Duit pun x msk lg.. ke slh akaun? Huhu.. cuba list blk no akaun akak tu..
(tggu jap, dia x reply pun no akaun..)
Noza : Xpun bg details transaction tu.. date, time, ref no, no akaun.. sorry laa.. mmg xde rekod. Huhu..
X : time n date : 03.12.2012 08:59:09, reference no : 0975214420
Noza : Jap ye.. tgh trace.
X : OK.
Noza : huhu.. mmg x msk lg.. betul ke no acc ni, 1641 ____ ____. Masukkn brape rm? Kalo betul
akaun ni xpe la.. esk pg akak pos kan.
X : Btl la sis.. xkn slh. Mmg sah no acc sis naik nma sis.
X : Btl le sis.. RM150.
Noza : Xpe, esk pg akak follow up dgn bank dulu, nape dh 3 hari duit still x msk. Tp kalo vit c + lotion,
harga dia bukan rm150.. cmne bleh bank in 150 pula?
X : Sis ckp promosi rm150 hrtu. Sis tgk blk msj2 yg lps.
X : Sis gtau sya promosi smpai 5hb.. ni hrge lain lak. Mna 1 btl ni.
Noza : Stakat ni vit c xde buat promosi apa2.. yg ada hanya lotion, bli 2 tm120 smpai 5hb.. xpe, esk
kalo ada 150 tu masuk, akak pos jer la..
X : Mcm tu plak.. hbs 2 bpe hrge dia?
Noza : Vit C rm85, lotion rm75, postage rm6. Total rm166.. dgn customer yg lain harga ni jer la akak
bg, xde kurang, xde lebih.. it’s ok.. esk akak check dgn bank.. kalo dh msk 150 tu, akak terus
pos. Dun worry..
X : Klau sya smpn msj yg akak msg ngn sya, sya 4wrd blik kt akak..
Noza : Ramai cust msj akak.. jadi mmg akak x simpan msj cust yg mana akak dh pos brg dia.. tp tu la,
msj awak pun xde, ni yg heran ni.. xpe la.. esk pg akak try settlekan.

~ ape pendapat kawan2??

Korang rasa apa patut dibuat? Report polis?
Sbb no phone dah ada..
Alamat pun ada..
Hehe..

Fikir2 bnyk kali sblm percaya next time..
Skrg ni dah ramai jenis2 menipu mcm ni..
:(

"YA ALLAH, KAU LINDUNGILAH KAMI HAMBA-HAMBA MU DARI PENIPU-PENIPU DILUAR SANA..AMIN"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...