2015-06-30

Impromptu Shopping Raya For The Kids @ 1Utama (Day 13 Ramadhan 2015)

Spin & Spun Chair
Zuhrah Carmilla berpuasa penuh hari ini, alhamdullilah..
Assalamualaikum...
Hari terakhir bulan 6 tahun ni...
Hari ni memang kami bangun untuk bersahur..
Tapi bangun bebetul2 sebelum imsak..
Nad hanya sempat panaskan makanan tuk Idlan Shafy saja..
Hanya dia sempat makan lauk ayam masak merah..
Nad and hubby hanya minum air and makan kurma sahaja pagi tadi masa bersahur...

Pssstt..maybe sebab malam tadi kul 2am baru sampai rumah (click here to read the story)..
Kemas ini itu and get ready baju Idlan Shafy ke sekolah kul 3am baru la nak masuk tidur..
Memang terlajak la tidurnya..
Tak kedengaran bunyi loceng kul 4:30am tu...
Takpe la..
Asalkan ada makan kurma and minum air bergelas-gelas...
Daripada semalam yang tak sempat bersahur langsung...
Nasib baik la Idlan Shafy makan dengan cepat...
Alhamdullilah..
Takde risau sangat dengan dia hari ni...

Actually ami tak plan pun nak shopping raya...
Kami hanya ke 1Utama untuk beli donuts yang Idlan Shafy minta semalam (click here to read the story)..
Lepas pick up Idlan Shafy from shcool (bulan Ramadhan ni dia keluar sekolah kul 2:45pm)...
Kami terus ke 1Utama...
Hubby plak parking kat Old Wing (maybe sebab dah terbiasa parking kat situ)...
Sedangkan Big Apple ada di New Wing...

So as you all know, we have to walk..
Dalam perjalanan nak ke situ memang banyak la pass kedai2...
Dah nampak kedai, ada sale plak tu, masuk je la..
Tunggu apa lagi...
Shopping terus la tuk raya...

Padini, Cotton On Kids & Flower Girl
Idlan Shafy terus dapat 3 helai baju from Cotton On..
Zuhrah Carmilla dapat sehelai red dress from Flower Girl..
And sehelai dress bunga, seluar tight panjang & half cardigan from Padini...
So kira baju raya diaorang la ni..
Cukup la tu tuk raya tahun ni..
Banyak2 pun buat apa..

Idlan Shafy we have to buy jeans and baju melayu for the 1st day..
For Zuhrah Carmilla inner lengan panjang and baju kurung...
Itu je yang kami kena cari..
Sebab baju kedua mereka untuk tahun lepas dah kecil...
Tak muat dah..
For mummy and daddy?
Hmmm...
Tolak tepi dulu..
Mummy ni lagi serba salah nak beli baju...
Ingatkan nak beli jubah yang boleh breastfeed terus..
So lepas bersalin pun nanti boleh pakai..
Tapi kalai beli sekarang mesti kena amik size besar sikit sebab nak muatkan perut...
Serba salah jadinya sebab takut nanti dah lahirkan baby, jubah tu besar sangat bila pakai...

Hubby plak memang jenis tak beli awal2...
Dia akan beli masa akhir2 nanti...
Memang every year macam tu selalunya...
Sebab tu for mummy and daddy memang tolak tepi dulu..
Kena beli tuk anak2 dulu..
Dah selesai mereka baru la fikir mummy & daddy punya...

Big Apple Donuts & Coffee
And yes...
Kami beli la donut Big Apple tuk IdlanShafy..
Dapat la dia makan Donut Tom & Cherry tu..
Memang happy la dapat apa dia nak..
Beli lebih sikit tuk dibawa balik ke PJ...
As usual berbuka disana...
Memang bertolak dari 1Utama tu kul 7pm..
Sampai rumah PJ dalam 7:18pm...
Alhamdullilah selamat sampai..
Jalan pun dah tak jam masa tu..
:D



In anticipation of your valued response,

Azmie & Co (Day 12 Ramadhan 2015)

Iced Chocolate
Iced Chocolate

Assalamualaikum...
Rasanya hari ni paling banyak posting..
Selepas solat terawih hubby cakap "Yang jom gerak, I kena jumpe kawan I kat cafe dia di Klang. Ada kerja kena bincang"
Nad pun ok je la..
Ingatkan tak lama sebab kalau lama sangat susah jga sebab Idlan Shafy ada sekolah esok...
So kami pun bertolak la ke Klang..
Masa tu almost 11pm..

Memang sampai sana the kids dah tertido la..
So kami pun kejut bangun..
Budak2 excited la..
Diaorang ingat kami nak bawa gi makan...
Dah nama pun cafe..
Mesti ada makanan kat situ..

Cafe ni memang baru lagi..
Tak banyak deco lagi..
Memang still blank and plain...
A lot of work needed..

Menu pun still diaorang tak siap lagi..
Diaorang hanya tulis dalam kertas A4 dengan marker je...
The range of foods ok la..
Tak banyak sangat..
Just tuk makan2 sikit macam tu je..
Takde jenis goreng2 or western...

Yang ada cuma macam roti bakar and variety of jams...
pastu ada la fries, nuggets, wedges (ada cheese sauce)...
Then biscuits, cakes & pies...
Air plak jenis yang normal..
But ada la coffee, ice blended, milk shake and stuff macam tu...

Maaf la nad tak amik gambar semua tu..
Sebab masa tu rasa badan penat sangat...
Sebab baru baik dari hampir pitam tadi (click here to read the story)..
And the kids tak boleh duduk diam..
Berlari sini sana..
Kita plak kena bebel kat diaorang suruh duduk and keep quite..
Nasib baik la malam and dah takde orang...


Iced Chocolate


Ice Lemon Tea & Biscuit


Belakang kedai tu ada macam seksyen untuk jual baju & makanan kering (like biscuit, brownies, macaroons, kerepek & lain2)...
Masa order tu as usual the kids order Ice Lemon Tea, Biscuit & Fries..
Nad order Vanilla Milkshake..
But then they said they are out of ice cream...
So nad tukar amik Chocolate Iced...
So as hubby works with his friend nad plak kena jaga budak2 supaya tak buat bising/kacau..

But as you all know my kids memang kalau dah kena sugar sikit (biskut tu kecik je, tengok gambar diatas)
Memang ke sini sana berlarinya..
Mulut kalau senyap takpe..
Pok pek pok pek bisingnya sama juga...
Memang mendidih gak darah mummy preggy ni sebentar..
Bila suruh duduk diam, sekejap je duduknya..
Lepas tu mula balik...

Buka fridge nak tengok kek katanya...
Tapi berkali-kali dia buka...
Aduhai..
Malu oii..
Anak2 macam tak pernah tengok fridge je..
Main ngan pintu fridge tu , kejap tutup buka...
Sabar je la...
Nanti menjerit malu plak kita kat situ...

Bagi sign kat hubby suruh cepat habiskan meeting dia...
Tak larat dah oii nak bercakap and nasihat..
Dah la dah lepas tengah malam dah...
Almost 1am..
Bayangkan macam mana penatnya mummy preggy ni...
Sabar sabar dan sabar...

Dalam kul 1:30am macam tu hubby selesai...
Terus kami balik..
Sampai rumah dah kul 2am...
Hmmmm....
Memang kepenatan yang teramat....



In anticipation of your valued response,

2015-06-29

Hampir Pitam Semasa Pregnancy (Day 12 Ramadhan 2015)


Assalamualaikum...
Just an update for my pregnancy diary...
Selepas berbuka puasa tadi rasa ok...
Tapi selepas solat marghrib rasa kepala macam berpusing and ringan...
Rasa nak tumbang je...
What I did was duduk atas kerusi and tundukkan kepala..

After 10 minutes later, rasa lega sikit but still rasa nak pitam...
So nad masuk bilik my mom and cakap rasa nak pitam...
My mom terus suruh duduk and letak kepala di kedua belah kaki...
"Selalunya rasa macam ni kalau low blood preasure kan ma?" I asked my mom.
My mom said "Yup"
Then my mom said something "Budak2 sekarang ni macam2 problem masa pregnant. Dulu masa mama pregnant takde la macam korang semua. Ada je menda jadi."
I just let a small giggle out..

Mama tujukan ayat tu pada semua anak2 dia yang ada dalam bilik tu..
My sis, Inara & Nieza is inside the room with me masa tu..
Ye la, my mom ada 7 orang anak, with 2 orang keguguran..
Yang gugur tu sorang twin and sorang single..
Keguguran pun tiba2..
Takde kena mengena dengan kesihatan dia..
Memang bukan rezeki la namanya tu...
Kalau tak I have 9 siblings right now...
Hehe..

Pregnancy mama emuanya bagus..
Tak banyak kerenah..
Maybe masa mama dulu makanan semuanya tak macam sekarang..
Maksudnya tak banyak jajan or ajinomoto..
Sekarang ni semua jenis makanan ada ajinomoto..
Sayuran and buahan pun ada semburan racun..
Nak makan makanan yang organic mahal..
Mana tak penyakit asyik datang and pergi..

Lagi satu my mom memang jenis tak suka jajan..
Memang nak makan kerepek2,  terlalu jarang sangat..
Tak makan roti canai sebab banyak minyak..
Selalu mama akan pilih tosai...
Maggi boleh kira berapa kali dia makan...
Setahun dua baru sekali makan...
Burger, hotdog and fries pun very rare...
Kebanyakkan yang mama makan is oats and vegies...
Fruits and nuts...
Sunnah foods..
Healthy food stuff la kiranya...
Hehe..

Memang sihat walafiat and awet muda my mom ni...
Sebab tu walaupun umur dah lebih 60 years old but nampak macam adik beradik je ngan anak2 dia...
LOL..
Dah ramai cakap macam tu..

Anak2 dia ni plak memang tak diajar makan junk foods semua..
But bila dah besar, dah ada duit sendiri, dah boleh beli sendiri masa tu la beli and try..
Bila suka, selalu la beli..
Masuk la dalam badan ni makanan yang tak sihat...
Lepas tu macam2 la boleh jadi...
Contoh macam anak2 dia ni..
Ada yang mabuk teruk, yang sakit pinggang,  sakit lutut/kaki, bengkak sini sana, yang nak pitam dan macam2 lagi la...
Mama dulu masa preggy katanya takde kena satu apa pun..
Semua macam biasa je...
Bagus tul mama ni...

Tapi nasi dah jadi bubur..
Kalau la kitaorang ikut je rejim yang mama bagi sejak dari kecil dulu sampai la besar...
And praktikkan hari2...
Alhamdullilah..
Mesti semuanya ok...
Hehehe...
Apa2 pun "I LOVE YOU MAMA"

Lepas nad duduk lagi 15minit terus nad bangun and ke dapur...
Minum air kosong and makan 3 biji kurma..
Just untuk dapatkan fast energy...
Alhamdullilah selepas tu ok la sikit...

My sis, Inara pun cakap "Masa aku preggy pun selalu rasa macam nak pitam"
"Apa kau buat selalunya?" nad tanya, sebab nad memang boleh kira la berapa kali nad pernah nak pitam sepanjang hidup ni,  yang ni baru masuk 3 kali...
1st time masa kat uni, masa tu 1st day period, 2nd time masa 1st time preggy (trimester ke-3), and 3rd time today, tiba2 je lepas berbuka and solat marghrib (akhir trimester ke-2)..
Nad agak maybe sebab pagi tadi tak bersahur langsung sebab tertido sampai azan subuh (klik sini untuk baca cerita berkenaan)...
"Aku duduk, longgarkan semua pakaian including bra and tunduk sampai la rasa pitam nak hilang" she said.
"Ok. Will remember that" I said.

Well lepas ni nad kena lebih berjaga-jaga..
Risau gak kalau tiba2 pitam kat rumah masa sorang2..
Bahaya betul...
Harap takde la menda lain yang pelik2 jadi lepas ni..
Amin..
Insyaallah..
Just pray for my safety guys...
:D




In anticipation of your valued response,

Pengalaman Idlan Shafy Berpuasa Tanpa Bersahur (Day 12 Ramadhan 2015)

Assalamualaikum...
Aduhai...
Today is so tiring...
Baru hari ke 12 berpuasa tapi dah tak terbangun untuk sahur..
Yes pagi tadi nad tak terjaga untuk menyiapkan sahur for family..
Huhuhu..

Bukannya sengaja tapi tak sengaja terbangun lewat..
Azan subuh yang mengejutkan nad bangun..
Ya Allah..
Memang pening and kelam kabut rasanya masa tu...
Idlan Shafy pun terjaga sendiri..
Tapi nak buat macam mana..
Dah terlepas waktu sahur..
Redha je la..
Nad cuba pujuk Idlan Shafy untuk berpuasa juga walaupun tak sahur..
And alhamdullilah he agree..
Tapi dengan muka monyok dan masam...
Nad yang rasa sedih sebab dia tak dapat bersahur/isi perut dulu...
Then dia sebut...
"Mummy, can I drink? I'm so thristy"
Lagi la sedih dengar..
Nad cave in terus...
Takpe la..
Dia masih tak wajib berpuasa..
But I want him to puasa..
So I get him a glass of cold water...
Dia minum terus sampai habis..
Memang haus betul nampaknya..
Takpe la..

Ikut perkiraan memang tak puasa la sebab tengah azan minum...
Tapi dia still budak darjah 2 kot...
Bukan tingkatan 2...
Tak sampai hati nak suruh dia berpuasa kalau dia tak minum sebab dia memang nampak haus sangat2..
So dia pun berpuasa la dengan minum segelas air...
I hope it is enough for him...
I'm praying hard...

Sambil tu nad janji la ngan dia he can asked for any food that he wants bila2 dia nak..
Dia cakap la "Donut"
Nad tanya lagi "What kind of donut?"
Actually nad tau dah dia nak donut apa..
Sebab memang fav dia...
"Big Apple, Tom and Cherry" he said without thinking long and hard.
"Insyaallah. If we go anywhere that have Big Apple, we will definitely buy it for you"
"Ok" dia nampak happy.

So tadi masa kami on the way to PJ lepas amik Idlan Shafy from school, I told hubby that we need to buy donuts for the kids..
But hubby said "Next time"
Tak sempat nak singgah mana2 shopping mall yang ada Big Apple...
Only 1Utama and Mid Valley je nad tau ada Big Apple..
Oh lupa plak..
Ada di Giant Seksyen 13, Shah Alam juga..
But no choice..
We are from Kota Damansara to PJ...
Tak lalu semua mall tu...

So memang not today la Idlan Shafy akan dapat donut Tom and Cherry dia...
Maybe we can buy something from the bazzar that he likes for today...
Just for him...
:D





In anticipation of your valued response,

2015-06-27

Minions & Jurassic World (Day 10 Ramadhan 2015)


Assalamualaikum...
Hari ni kami sekeluarga gi tengok wayang...
Marathon dari pagi..
Actually tengok 2 cerita je..
Pagi we all went for Minions..
The kids dah minta nak tengok cerita ni sebelum movie dia keluar lagi...
The kids tengok teaser Minions kat Disney Channel...
So bila tengok je teaser Minions mesti minta nak tengok cerita tu..

So kali ni hubby said "Kalau nak bawa diaorang tengok Minions hari ni ada tayang kat The Strand kul 11:45am mcm tu"
Nad ok je..
Kami pun bersiap pagi tadi...
Kul 11:35am kami keluar dari rumah..
Rumah dekat je so tak perlu nak keluar awal2..
Sampai je sana terus beli tiket and terus masuk hall...
As usual la we will take the beanie seat..
So tak perlu beli seat sorang satu..
Nad, hubby and the two kids muat je..
And harga only RM15/beanie seat..
Untuk wayang before 12pm selalunya dapat harga ni..
Any movie pun sama..

Ramai parents bawa their kids gi tengok movie ni...
Our kids memang excited la dapat tengok..
Hubby and me memang takde la minat sangat..
So that is why hubby and me tertido..
Hubby awal2 lagi dah tertido..
Nad masa nak akhir2 movie tu baru tertido...
Hehe..

The story yg nad sempat tengok, so-so la..
Maybe sebab nad rasa nad tak faham apa diaorang cakap..
Kena agak what they are saying by the bahasa minions yang diaorang guna..
Semuanya cerita sebelum diaorg jumpe bos diaorg skrg and macam mana diaorang jumpe Gru..
Habis movie around 1:15pm..
Kami terus keluar sebab nak kejar solat zohor...

Masa keluar tu kami stop kejap depan TV yang tayangkan jadual movies yang ditayangkan di situ..
Pastu hubby tengok ada cerita Jurassic World tayang kul 1:45pm...
Hubby tanya "Nak tengok Jurassic World tak?"
Nad ok je..
Tanya the kids, Zuhrah Carmilla nak sangat tengok..
But Idlan Shafy macam tak berminat..
Sebelum ni dia kalau nampak teaser Jurassic World kat TV dia berminat..
Maybe sebab puasa and dia rasa penat..




So after solat kami naik balik ke TGV..
And terus beli tiket..
Masa tu dah kul 1:50pm..
Dalam jadual dia dah keluarkan time movie tu..
So nad tanya terus kat kaunter ada lagi tak kul 1:45pm tu..
Dia kata ada so kami amik 1 beanie seat macam tadi..
But harga dah lepas kul 12pm so mahal sikit la..
Harganya RM26/beanie seat..

Dah beli je terus masuk ke dalam sbb diaorg dah mula dah rasanya..
Lambat 10 mi it dah kami..
Hubby said dia masuk with the kids memang dah mula movie..
Nad masuk lambat sikit sbb ke toilet sebentar..
Biasa la..
Bila preggy and perut dah besar memang selalu ke toilet je..

The Jurassic World movie is good...
Nad suka la tengok..
Nad tak tanya la plak apa hubby rasa about the movie..
Idlan Shafy tertido sejak awal Movie start..
Dah agak dah yang dia penat...
Lagipun lepas sahur pagi tadi  memang dia tak tidur langsung sampai la masa kami masuk movie tu..
Zuhrah Carmilla made it thru half of the movie before she fall asleep...
Maknanya daddy and mummy je yang tengok movie tu sampai habis...

Cerita penuh dengan dinosaur bergaduh masa nak hujung2..
Awal2 tak banyak sangat gaduh..
Semua cerita yang tentang macam mana diaorang buat dinosaur tu balik and creat a new breed of dinosaur..
And macam mana diaorang kurung dinosaur semua dalam kurungan macam dalam open zoo..
And boleh gi melawat diaorang guna kenderaan canggih...
Keselamatan tempat tu canggih yang memang susah nak breech...
But akhirnya satu dinasour yang diaorang campur2 DNA, bijak pandai melepaskan diri dari kurungan...
Tu yang berperang antara dinosaur and human..
Pastu the human try gunakan dinosaur lain yang kecil but tangkas tuk bunuh dinosaur new breed tu..
Last2 diaorang guna T-Rex tuk bunuh new breed tu..
Interesting la...

Kalau la the kids are not sleeping, I think the kids will love the dinosaur fighthing...
Sebab masa kami ke Discoveria tengok and amik gambar dengan dinosaur pun diaorang excited habis...
Ni plak tengok dinosaur fight...
Mesti lagi suka diaorang...
But my kids memang tanya apa jadi dengan dinosaur dalam movie Jurassic Worls tu sebab diaorang tak dapat tengok...
Hehe...
Tu la..
Rugi je tido...
:D



In anticipation of your valued response,

2015-06-25

Pregnancy Checkup & Idlan Shafy demam (Day 8 of Ramadhan)..

 


Assalamualaikum..
It's 8th day of Ramadhan..
Hari ni is my appoinment for my prenancy checkup..
And surprisingly masa kejutkan Idlan Shafy for sahur nad rasa badan dia panas sangat..
This can't be...
But yes it did..
He is having a fever..
Panas betul badan dia..

Nad ingat nak bagi je dia skip puasa..
But then bincang2 ngan hubby he said "Biar dia puasa dulu, nanti bila dia tak larat sangat or kena makan ubat baru berbuka"
So nad setuju je la..
But nad and hubby memang setuju dia take a school day off sebab nak bawa dia ke klinik...
Sayang betul kena cuti sebab selama dia bersekolah tahun ni attendance dia memang full..
Tapi dah sakit, nak buat macam mana, ye tak?
So after sahur terus suruh dia mandi macam nak gi sekolah..
And suruh dia pakai jeans and t-shirt je..
Dia tanya "Why mummy, I'm not going to school?"
I said "Yes, we need to go to the clinic because you have a fever"
Idlan Shafy "Ohhh"
Dia tak tanya pasal puasa pun..
Hehe..
Biar la dia puasa dulu..
Dia pun takde bising kata tak larat or what-so-ever...

Then around 830am we went out from the house straight to Klinik Kesihatan Kelana Jaya..
Nad terus buat routine for checkup and hubby bawa Idlan Shafy tuk check demam dia..
Masa check berat nad tengok berat nad hanya naik 400gram..
But they put in my buku merah 500gram..
Sama macam bulan lepas..
Nad naik hanya 400gram juga but dia letak naik 500gram..
Kalau ikut pregnancy memang badan sepatutnya naik 500gram every month..
Sebelum ni kalau pregnant memang berat naik memang naik habis..
Berganda-ganda..
But kali ni memang sikit je naik..
Maybe sebab kali ni muntah2nya lebih teruk and dah  masuk 6 bulan still ada morning sickness..
Lepas sahur or berbuka dah jadi macam wajib tuk muntah balik..
Huhu...

Hubby sendiri cakap nad nampak kurus..
Perut memang membesar but peha, lengan semua kurus..
Nampak la yang actually berat nad menurun kalau takde baby dalam perut...
Takpe la..
Bagus gak..
Tak perlu susah payah nak diet lepas bersalin nanti...
Ye tak?
Hehehe..

Nad habis checkup and cari hubby sebab call dia berkali-kali tak angkat..
Rupanya dia and Idlan Shafy tertidur atas kerusi dekat kaunter ubat..
Nak kejut and tanya dah selesai ke?
Hubby said "Belum lagi, tengah tunggu ubat. Lama sangat"
Nad tengok no diaorg dapat is 0019, but no skrg yang terpapar dah 0035..
Macam jauh sangat ketinggalan but hubby cakap "Dah tanya nurse cina tu, cina tu cakap no tuk ubat belum sampai lagi"
Nad tanya tentang berapa suhu badan Idlan..
Hubby said dia tak tau "Doktor tu check but dia tak bagitau apa2. Doktor tu tengok suhu and senyap je"
I said "Ye la. Then you tak tanya ke? Tanya la. Nak tau gak panas dia sampai berapa"
Hubby said "Tak yah tanya la, dah tau memang panas. Tengok muka Idlan pun merah je. Memang panas la tuh. Buat apa nak tanya"
Aduh...macam tu plak..
Selama ni dia tak pernah bawa anak jumpe doktor. Selalunya nad yang bawa. Dia tunggu luar bilik je.
Pada nad, nad nak tau semuanya. Every details is important. 
But hubby dia tak kisah asalkan dia tau anak tu demam and perlu ubat dah cukup. Tak perlu details semua tu.
Hmmm..

So nad pun duduk la and main game kat tab..
Tengok no makin lama makin jauh..
Nad terus ke kaunter untuk amik ubat and tanya perempuan melayu yang jaga kaunter and agih2 ubat..
Perempuan melayu tu kata "Jauhnya no, dah lama dah siap ubat ni. Panggil tadi takde siapa datang pun" sambil dia amik bakul ubat tuk Idlan Shafy..
Nad cakap "Bukan saya yang tunggu, husband saya yang tunggu. Tak perasan kot"
Dia tanya nad tentang berat Idlan but nad sendiri tak sure..
Sebab kalau dia ada timbang tadi hubby yang tau sebab dia yang masuk bilik doktor ngan Idlan..
Bukan nad..

So nad pun bawa Idlan Shafy masuk bilik tepi tu and timbang..
Berat dia hanya 21kg je rupanya..
Darjah 2 hanya 21kg ye..
Memang normal eh?
Nad sendiri pun tak tau itu paras normal or tak..
But then nurse perempuan tu terus kira berapa banyak Idlan Shafy kena amik ubat and terangkan semua kat nad, but sambil tu dia cakap lagi "Lama sangat cik tunggu ni, dah lama ubat siap, kenapa tak tanya awal2 tadi?"
Nad nak cakap apa lagi, senyum je la..
Sebab dah cakap dah sebelum ni yang bukan nad yang tunggu ubat.

Selesai dapat ubat kami beredar..
Sampai je kat van hubby said "Eh..I tak amik lagi MC Idlan. Sebab tadi diaorg kata amik ubat dulu then baru gi amik MC"
So I just gave ubat2 Idlan tadi kat hubby and hubby masuk balik tuk amik MC..
And tak snagka Idlan dapat MC tuk 2 hari..
Ingatkan dia dapat tuk 1 hari je...
And after that we went straight to Mama's house...
Dah seminggu berpuasa and dah seminggu juga berbuka di rumah mama..
Hehe..
Actually hubby banyak kerja memerlukan dia perlu hantar nad ke PJ, takut tak sempat nak berbuka kat rumah..
But best la sebab more people more merrier kan...
:D

Sampai je rumah PJ, budak2 dah lari masuk dulu..
Nad masuk je nad tengok mama kat depan, terus la bagitau "Idlan demam"
Mama cakap "Patut la muka merah semacam je. Meh sini Idlan. Puasa tak ni?"
Idlan pun datang dekat nenda dia "Yes"
Mama raba dahi and leher "Panas sangat ni. Tak payah puasa. Suruh dia minum air banyak2".
Mama cakap kat idlan plak "Go and drink a lot of water".
Berlari Idlan masuk dapur and minum air. Haus betul dia.
Nad cakap "Yup. Memang nak kena makan ubat pun ni"

So nad pun bagi la ubat dia masa dia minum air tu.
Then dia start cerita "Mummy, the doc said I need to drink a lot of water"
I said "Yes coz you need to wee-wee a lot"
"Ohhh" he said.
Selesai makan ubat dia gi ke nenda dia and cerita and tunjuk tempat doktor amik darah..
Doktor tu amik darah untuk determine dia kena denggi or not..
Then dia tanya nenda dia "I can only drink? Cannot eat?"
Hahaha..
Soalan cepu emas dia dah keluar..
Nenda pun jawab la "You can eat. You have to eat if you want to take medicine"
Happy je muka dia sebab tak perlu puasa.
But dia tak terus minta nad nak makan.
Dalam 2 hours after tu baru dia cakap dia nak makan..
Panjang akal budak ni..
Tapi bagus la sebab dia minta masa semua orang takde dirumah..
:D

Hope he will be better tomorrow and boleh ke sekolah..
Tak mo la dia cuti lama2..
Banyak nanti menda terlepas disekolah...
Lagipun tak nak terapkan yang sakit sikit tak perlu ke sekolah..
Biar rajin sikit and jadi tough sikit budak tu..
Life is not easy...
Hehe...



In anticipation of your valued response,

2015-06-23

Kenariku Buat Hal (Day 6 of Ramadhan 2015)

"Timing belt putus, ujian ni... Dah x larat nak layan, esok nak cari kereta lain senang... So sesiapa yg jual kereta kat sini meh PM aku.. Toyota atau Nissan (MPV) tq.. Aku nak sambung tido dalam kereta tunggu towing (lagi sejam katanya) selamat berpuasa semua" - Mohd Ezzaidy smile emoticon


Assalamualaikum...
What a day today..
Kereta yang dah berkhidmat lebih dari 7 tahun buat hal lagi..
Kali ni timing belt putus..
Kalau dah putus memang kena buka enjin la namanya..

Ceritanya bermula begini..
Pagi tadi hubby mengajak saya menemaninya menghantar anak kami, Idlan Shafy ke sekolah..
Kerana dia tidak mahu turun dari kereta untuk pergi membayar yuran bulan 6 sekolahnya..
Kami lewat bayar sebab awal bulan dah 2 minggu cuti..
Bila mula masuk sekolah last week pun tak teringat..
Baru kali ni teringat yang bulan 6 punya yuran tak bayar lagi..

Nad cakap kat dia "Tak perlu la saya ikut. Nanti bayar masa amik dia waktu balik"
Lagipun masa tu anak kami Zuhrah Carmilla tengah tidur..
Malas plak rasa nak kejut dia..
Hubby said "Ok"
So dia menghantar Idlan Shafy ke sekolah seorang..

Tiba2 dalam kul 745am hubby call nad..
Dia kata kereta tiba2 stop..
Dia tak tau apa masalahnya..
Nad tanya "Bateri macam hari tu ke?"
Hubby said "Tak. Kali ni lain. Please carikan no telefon mekanik yang berdekatan"

So nad pun google start la google no telefon pomen berdekatan or yang bagi servis kat kawasan Kota Damansara..
Dapat la a few and nad WhatsApp details tuk hubby call...
Masalahnya biasa la..
Ada yang tak berjawab..
Ada no tiada dalam perkhidmatan..
Sementara hubby call orang2 tu nad try lagi cari no2 yang available from google...

And hubby dapat sorang ni yang memang angkat his call..
But dia kata kat hubby "Tunggu dulu, saya kena call and tanya ayah saya dulu. Sebab itu business dia"
Hehe..
No telefon is his but yang buat business bapa dia...
so hubby has to wait for his call..
Lama juga..
Rasanya around 830 macam tu dia call balik and said "Kena tunggu kul 930am, sebab bengkel baru buka time tu"
Aisey...
Lama plak nak kena tunggu but nak buat macam mana..
Tunggu je la..

Around 930am hubby said mekanik tu dah datang..
And dia dah check kereta and tau apa masalahnya..
"Timing belt putus. Kena buka enjin"
Alamak...
Memang mengalir la duit dengan lajunya nanti..
And now he has to wait for the tow truck..
Tow truck tu kata dia hanya boleh sampai dalam masa sejam lebih lagi...
Lagi lama la hubby kena tunggu..
Hubby ada cakap kat situ panas...
Cian hubby..
Puasa & panas memang dugaan...

Then around 11am hubby said kereta dah sampai bengkel..
Katanya bengkel tak jauh dari our house..
"Please call mama and suruh mama datang amik you and then amik Idlan masa balik sekolah nanti"
So I called mama and bagitau ada masalah dengan kereta, and need her help to pick us up..
Mama said "Ok"
And dalam kul 12pm hubby sampai rumah..
Sampai je dia tak cakap apa2..
He went straight to bed..
Penat la tuh..
Menunggu orang je satu pagi...

Petang tu mama pick up kami sekeluarga at our house..
Then terus pick up Idlan Shafy from school..
And singgah bengkel sekejap..
Hubby said "Kereta akan siap dalam 2-3 hari"
Hmmm...
Kena fikir plak cara nak travel 2-3 hari ni..
And we went straight to PJ..

Malam tadi pinjam van dari mama & abah..
Nasib baik la van tu tak rosak and mama or abah tak guna..
Kalau tak memang takde transportation langsung...
Memang dugaan betul la bulan puasa kali ni..
Banyak sangat menda terjadi awal2 bulan puasa ni...
Harapnya selepas ni semuanya akan baik2 sahaja..
Insyaallah...



In anticipation of your valued response,

2015-06-22

3rd Pregnancy Diary (Day 5 Ramadhan 2015)

My bump when 6 months preggy on my 3rd pregnancy


Assalamualaikum...
Writing this just to record what I'm going thru..
I'm pregnant with 3rd child as for now..
6 months plus..
Kalau by weeks it's about 25 weeks and 2 days (ikut Baby Bump Apps)..
Perut memang dah menonjol sangat la..
Belly button pun dah nampak terkeluar je..
This pregnancy is very much different from my other 2 pregnancies before this..


Kali ni mabuk dia teruk juga..
I'm still having morning sickness untill now..
Puasa or tak puasa sama je..
Cuma tak macam masa awal2 dulu memang lagi kerap mabuk/loya..
Sehari boleh kena tak kira masa and tak kira berapa banyak...
Dah masuk 2nd trimester ni macam kurang sedikit..
But it is still there..
Especially in the morning or late at night...


Dah 5 hari berpuasa ni memang cabaran juga..
Sebab everytime after sahur, at least sampai 7am je boleh tahan makanan/air dalam perut..
Lepas tu semuanya akan keluar balik..
Apa lagi kalau bukan muntah2..
Especially kalau loya teruk memang habis semua yang makan masa sahur akan keluar...
Sampai perut ni sakit2 sebab tak boleh nak keluarkan apa2 lagi..
Then the end of the day terasa la kepenatan yang amat sangat..
Sebab selalunya makanan last masuk perut dalam kul 10pm macam tu..
Itu belum kira selepas berbuka...


2 hari pertama ok..
But 2 hari berikutnya memang muntah2 just before solat isyak/terawikh..
Habis semua makanan/minuman masa berbuka tadi..
Memang tak tinggal sikit pun...
Then tu yang mula rasa lapar sangat dalam kul 10pm...
Itu yang mula cari balik lebihan makanan di dapur...
Hmmm...
Kalau la sebulan macam ni?
Lemau rasanya badan...


Sebab seingat nad pregnancies sebelum ni memang tak pernah la macam ni...
Semua ok je...
Then demam yang nad baru kena sebelum puasa tu?
Demam memang hilang dah...
Badan je ada sikit lagi lenguh2...
Tapi batuk and selsema memang tak hilang2 lagi...
Selsema kalau nad hembus memang dah warna hijau..
Batuk pun teruk..
Memang kuat and sometimes sampai sakit bahagian ari2...
Sebab dia macam terasa nak push the baby out..
Memang perit masa kena tu...
2 days straight kena..
Sakit sangat...
Nak nangis je rasa..
Tapi bertahan la sunguh2 sebab tak nak kena admit kat hospital...
So seboleh-boleh nad try tahan untuk tak batuk..
Agaknya sebab dah lama sangat batuk and hari2 terasa macam nak push the baby out so sakit dia makin terasa kat ari2 tu...
Sebab kalau batuk ni pun boleh buat kepala rasa pening sebentar..
Apa lagi kat bawah rahim tu...


Kali ni preggy ada menda baru yang nad rasa...
Iaitu sakit belakang..
Sebelum ni memang tak pernah langsung..
But sakit belakang not everyday..
Tapi kalau kena memang tak tahan...
Rasa macam "OMG, please la cabut tulang belakang ni and betulkan apa2 yang rosak kat situ supaya tak sakit lagi"
Memang hubby la jadi mangsa tuk urut kalau tak tahan sakit sangat..
Nasib baik tak tiap2 hari...
Hari2 yang sakit dia boleh tahan or rasa macam lenguh2 je, and nad selalunya biarkan je..


But nad tidur memang tak boleh menelentang...
Lagi sakit nanti jadinya...
Especially bila nak bangun dari pembaringan tu..
So nad skrg selalu tidur mengereng..
Tak kisah la kanan or kiri...
Sebab kalau tidur sebelah side je memang lenguh gak side tu..
So gilir2 la...
Teruk gak kali ni dugaan and ujian Allah..
Bersabar je la..
Insyaallah, we will get thru this ye baby...
:D


P/S : Masih tak tau jantina baby..but kalau nak ikutkan kat Cameron Highland hari tu ada 2 orang bagitau nad dalam perut nampak macam baby lelaki..hubby pun kata dia ada mimpi dapat baby lelaki..and my niece yang berumur setahun ok je ngan nad..takde meragam pun bila nad dukung or main ngan dia..but baby lelaki member2 pun nad tengok ok je bila nad main2 ngan mereka..pokoknya ramai predict lelaki kecuali my sister, Inara yang said "ni mesti perempuan"..kalau nak ikut salahsiah keluarga Jaapar memang ramai perempuan..hehe..let's wait and see for our next scan.. ;D



In anticipation of your valued response,

10 Reasons Moms Sometimes Dress Like Crap



1) NICE CLOTHES JUST GET RUINED -- MOTHERHOOD IS A DIRTY BUSINESS. PICK YOUR POISON: PEE, POOP, BREAST MILK, SPIT-UP, FOOD, MUD, PAINT. THEY’RE ALL GOING TO END UP ON YOUR CLOTHES, BUT THEY’RE NOT ALL GOING TO WASH OUT, SO YOU’D BE A FOOL TO WEAR ANYTHING EXPENSIVE OR DRY CLEAN ONLY.
2) Fitted clothes can’t handle the strain – We’re constantly bending, lifting and sitting criss-cross-applesauce. Can you imagine doing any of that in a pencil skirt?
3) High heels are dangerous – Whether you’re carrying a precious baby or sprinting after a runaway toddler, sneakers are a whole lot more stable--and speedy--than stilettos.
4) Jewelry is baby bait – Have you heard the one about the mom whose earlobe was split by a baby yanking on her hoop earring? Not an urban myth!
5) Purses are pointless - Considering the collection of moist and disgusting things typically found in a mom’s bag (cracker crumb lint, half-eaten banana, leaky sippy cup, used wipes and worse), the best bet is a diaper bag or waterproof tote. Clutches, I hardly knew ya.
6) Nothing fits – Pregnancy casts a long shadow. I’m one of those moms whose stomach remains stubbornly in the second trimester, despite having had my baby almost three years ago. Wearing a shirt with an empire waist is just begging to be asked,“So, when are you due?”, and anything fitted is, well, a horror show. I look pretty good in a bathrobe, though.
7) My underwear is shot to shit – I wish someone had told me not to wear all my cute Calvin Klein hipsters while I was pregnant. But somehow, I can’t bring myself to buy pretty new underwear when I’m so busy hating my body.
8) I’m not exactly going to the opera – Remember when Julia Roberts had to buy all those cocktail dresses and evening gowns so she could be Richard Gere’s beck-and-call girl? The mom life is pretty much the opposite of that.
9) Buying new clothes is guilt-inducing -- When I think about preschool tuition, the house we’re saving for, and the obscenely high cost of organic blueberries, it’s hard to do the kind of recreational shopping that used to be my favorite hobby. That said, I don’t feel at all guilty buying clothes for my daughter, which is why she is so much better dressed than I am.
10) And what about accidentally shopping in the junior department? – Moms who’ve survived the little kid years might have been able to conquer issues #1-9, but then a new pitfall appears: Forever 21. You’re shopping with your daughter, you notice how cute and cheap everything is, and you think,hey, I can totally wear this stuff! Can you? Can you really? This might be the one time it’s worth consulting a mirror.
Moms, has your fashion sense fallen, or have you stayed true to your style?



In anticipation of your valued response,

2015-06-21

Mimpi Seorang Wali Ditanah Perkuburan


Mimpi Seorang Wali Ditanah Perkuburan , wali tu ternampak ahli-ahli kubur pakat kais-kais rumput seperti mencari sesuatu. Tetiba beliau terlihat ada seorang ahli kubur yg sudah berusia sedang duduk berehat diatas kuburnya sendiri . Beliau mengambil keputusan untuk bertanyakan kepada orangg tua tersebut.

Wali : Pakcik, kenapa pakcik sedang duduk berehat dgn tenang sedangkan ramai ahli kubur yg lain sedang mengais-gais rumput disitu.

Org tua: Jikalau kau nak jawapannya, esok kau pergi ke pasar dan cari penjual daging yg masih muda di pasar. Penjual daging itu ialah saudara aku sendiri.

Wali tersebut pun beredar daripada situ. Keesokan harinya. Wali tu pun menjumpai penjual daging muda di pasar tersebut. Beliau hanya memerhati dari jauh kelakuan penjual daging tersebut. Selepas penjual daging tersebut menjual dagingnya, dia sambung membaca qur'an. Wali tadi terkejut lalu mengambil keputusan untuk berjumpa dengan pemuda tersebut.

Wali: Assalaamualaikum orang muda, saya ada beberapa soalan untuk orang muda.

Penjual daging: waalaikumsalam, ya boleh. Apakah soalannya itu?

Wali: Kau ada seorang ahli kerabat di kubur kampung ini?

Penjual daging: Ya ada. Itu ialah bapaku.

Wali: Aku terlihat ayahmu dalam mimpi ku. Beliau tenang disana. Apa yg kau lakukan untuk ayah kau wahai anak muda?

Penjual daging: Aku membaca Al-qur'an dan aku berdoa kpd Allah. Jika bacaan aku itu terdapat pahalanya, aku sedekahkan nya kepada ayahku.

Wali : Kenapa ahli kubur yang lain sedang mengais-gais rumput di situ?
Jawapannya, mereka sedang mencari tempias-tempias doa yang didoakan oleh orang ramai dan lafaz "Ala kulli muslimin wal muslimat, wal mukminin wal mukminat". Manakala pakcik tua tadi hanya duduk berehat kerana doa anaknya hanya khas untuknya.


Pesanan: Perbanyakkan berdoa untuk kedua ibu bapa kita, saudara mara kita untuk kesenangan mereka di alam barzakh. Doa seorang anak kepada org tuanya, akan terus sampai kepada ibu bapanya, terutamanya anak lelaki yang mana syurganya dibawah telapak kaki ibunya....
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Berikut...
juga pesanan untuk diri saya sendiri dan Saya sampaikan buat sahabat-sahabat, mungkin ada sikit pahala buat saya, walaupun saya tak mampu untuk laksanakan 7 Sunnah Hebat ini.

Tujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:


Pertama:
**********

Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua:
*********

Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat qursi.

Ketiga:
*********

Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu subuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat:
***********

Jaga sholat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dasyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima:
*********

Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari. Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam:
**********

Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh:
*********

Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Sebarkanlah ilmu ini, dan anda tidak akan rugi sedikitpun, sebarkan, semoga ianya memberi manfaat pada semua.



In anticipation of your valued response,

2015-06-18

Zuhrah Carmilla Nak Berpuasa (Day 1 Ramadhan 2015)

1st Ramadhan (18 Jun 2015), #ZuhrahCarmilla (age : 4 years and a half) wanted to fast..
It's 2:20pm and she still fasting..
But if she wanted to break fast I don't mind..
But she insisted that she wanted to fast like her brother and she can't wait to go to Bazzar Ramadhan to look for her own food to break her fast this evening..
Let see how long can she last this 1st day..
But i need to keep her busy all day long..


#Ramadhan #1stDay #puasa #fasting #kid#daughter #family #JaaparsFamily #love #proud#malaysia #islam #muslim #NadiahJaapar #blogger
#PhotoGrid


In anticipation of your valued response,

Selamat Menyambut Ramadhan 2015



Assalamualaikum..
Nad just nak mengucapkan "SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN 2015" kepada semua pembaca blog nad..
Terima Kasih pada yang masih setia walaupun post tak selalu..
:D

Source : http://www.religionofmankind.com


In anticipation of your valued response,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...