2016-09-25

Ikan Bakar (Seri Melaka) at Jalan Bellamy, Kuala Lumpur




Assalamualaikum...
Kali ni entry adalah tentang Ikan Bakar..

Nak makan ikan bakar dekat KL ni bukannya senang..
Selalu dapat makan ikan bakar kalau gi tempat2 berdekatan dengan pantai..
Kalau ada pun kat KL harganya tak perlu cakap la..

Agak mahal selalunya..
Tapi tempat ni memang dah lama wujud..
Sejak nad sekolah lagi abah nad dah bawa kami sekeluarga ke sini..
Masa tu nak berbuka untuk bulan puasa..
Abah nad punya syarat nak berbuka di luar, mesti la ada masjid berdekatan..
Dan memang kedai ni terletak di depan surau istana negara
So takde masalah la kan?







Dekat sini memang ada sederet kedai ikan bakar..
Kedai 1st Ikan Bakar Seri Menanti, hanya dibuka 7:30pm-11pm..
Sesiapa nak makan ikan bakar waktu malam boleh la makan kat sini..


Kedai yang nad pergi ialah Ikan Bakar Seri Melaka (rujuk gambar 1st)..

Kedai ni buka waktu lunch sahaja..
Habis lunch dia akan mula tutup..
Memang waktu lunch ramai giler..
And memang agak panas dan berasap sebab dia panggang ikan depan kedai..
Sometimes memang terbatuk-batuk kalau duduk dekat ngan tempat pemanggang..

Bila ramai sangat orang memang boleh amik tempat duduk di kedai Ikan Bakar Seri Menanti (1st shop)..




Ikan Pari & Ikan Cencaru



  Our lunch (2 adults, 2 kids, 1 baby) 


Harga yang kami makan sekeluarga ni tak sampai RM50 pun..
Murah kan?
Cara pengiraan dia adalah berdasarkan ikan apa dan berapa banyak yang diambil..
Dan juga sblm makan tu panggil org tu untuk kira..
Macam makan nasi berlauk la..
Tunjuk orang tu apa yang kita amik untuk dia kira..
Dan simpan la kertas yg dia tulis harga tu sampai la masa nak bayar..
Tunjuk je kat kaunter and bayar..



  Our lunch (2 adults, 2 kids, 1 baby)

Ice cream ni sebagai dessert..
Sebelum2 ni pergi memang takde..
Kalau bernasib baik ada la motor jual ice cream depan kedai tu..
But pricey juga la..
Kami beli 1 roti ice cream, 1 kon ice cream and 1 cup ice cream..
Harga dalam RM7.50..
Kalau dekat Kota Damansara boleh dapat harga ice cream roti ni RM2 and ice cream kon RM1 je..
Tapi memang takde la sprinkle2 tu..
But nad mmg tak minat colour2 sprinkle tu..
Kalau coklat rice minat gak la..
Tapi tak sempat nak bgtau jgn letak dia dah terlangkupkan dah ice cream atas sprinkle tu..
So amik je la...


Pada nad kalau nak ke sini kena tahan panas la..
Especially yang ada baby..

And sometimes bau..
Sebab bau asap kemungkinan boleh melekat kat baju selepas kita tinggalkan tempat tersebut..
But the ikan bakar memang sedap..

Pada sesiapa yang nak diet, takperlu amik nasi..
Ratah ikan je cukup..

Memang best!
Apa2 enjoy your food guys!



Rating by nad: 



Kebersihan : ★★★ 
Makanan : ★★
Layanan : ★★★★ (Self-service)

Harga : ★★★ (lagi banyak bintang lagi mahal)

Keseluruhan : ★★




Nama : Ikan Bakar at Jalan Bellamy
Waktu Operasi : Everyday, Lunch

Tempat : Jalan Bellamy, Kuala Lumpur - Google Maps




In anticipation of your valued response,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...