2016-10-27

FREE LV BAG, MACBOOK & IPAD AIR 2 & KOPUN DISKAUN 20% UNTUK BARANG2 BANDORU!!



FREE LV BAG, MACBOOK & IPAD AIR 2 & KOPUN DISKAUN 20% UNTUK BARANG2 BANDORU!!

INI BUKAN SCAM YE!!

BETUL NAD TAK TIPU!!

Caranya senang sangat2!!

Klik sahaja link dibawah dan daftarkan nama and email anda dan anda berpeluang untuk memenangi barang2 diatas secara PERCUMA!!

Iyer!!

SEMUANYA PERCUMA!!

HANYA KLIK DAN DAFTAR!!

Cepat sebelum anda ketinggalan!





In anticipation of your valued response,

2016-10-19

Nak Beg LV, Macbook, Ipad FREE?

Jangan jealous jika tiba2 kawan anda memenangi Beg LV, Macbook atau Ipad FREE!!


Tingkatkan Peluang Untuk Memenangi Beg LV, Macbook 
iPad Dengan SHARE LINK Dibawah Ini Kepada Seramai Mungkin 
Rakan-Rakan Anda.



http://v.bandoru.com/ref/Y3802039



In anticipation of your valued response,

2016-09-25

Ikan Bakar (Seri Melaka) at Jalan Bellamy, Kuala Lumpur




Assalamualaikum...
Kali ni entry adalah tentang Ikan Bakar..

Nak makan ikan bakar dekat KL ni bukannya senang..
Selalu dapat makan ikan bakar kalau gi tempat2 berdekatan dengan pantai..
Kalau ada pun kat KL harganya tak perlu cakap la..

Agak mahal selalunya..
Tapi tempat ni memang dah lama wujud..
Sejak nad sekolah lagi abah nad dah bawa kami sekeluarga ke sini..
Masa tu nak berbuka untuk bulan puasa..
Abah nad punya syarat nak berbuka di luar, mesti la ada masjid berdekatan..
Dan memang kedai ni terletak di depan surau istana negara
So takde masalah la kan?







Dekat sini memang ada sederet kedai ikan bakar..
Kedai 1st Ikan Bakar Seri Menanti, hanya dibuka 7:30pm-11pm..
Sesiapa nak makan ikan bakar waktu malam boleh la makan kat sini..


Kedai yang nad pergi ialah Ikan Bakar Seri Melaka (rujuk gambar 1st)..

Kedai ni buka waktu lunch sahaja..
Habis lunch dia akan mula tutup..
Memang waktu lunch ramai giler..
And memang agak panas dan berasap sebab dia panggang ikan depan kedai..
Sometimes memang terbatuk-batuk kalau duduk dekat ngan tempat pemanggang..

Bila ramai sangat orang memang boleh amik tempat duduk di kedai Ikan Bakar Seri Menanti (1st shop)..




Ikan Pari & Ikan Cencaru



  Our lunch (2 adults, 2 kids, 1 baby) 


Harga yang kami makan sekeluarga ni tak sampai RM50 pun..
Murah kan?
Cara pengiraan dia adalah berdasarkan ikan apa dan berapa banyak yang diambil..
Dan juga sblm makan tu panggil org tu untuk kira..
Macam makan nasi berlauk la..
Tunjuk orang tu apa yang kita amik untuk dia kira..
Dan simpan la kertas yg dia tulis harga tu sampai la masa nak bayar..
Tunjuk je kat kaunter and bayar..



  Our lunch (2 adults, 2 kids, 1 baby)

Ice cream ni sebagai dessert..
Sebelum2 ni pergi memang takde..
Kalau bernasib baik ada la motor jual ice cream depan kedai tu..
But pricey juga la..
Kami beli 1 roti ice cream, 1 kon ice cream and 1 cup ice cream..
Harga dalam RM7.50..
Kalau dekat Kota Damansara boleh dapat harga ice cream roti ni RM2 and ice cream kon RM1 je..
Tapi memang takde la sprinkle2 tu..
But nad mmg tak minat colour2 sprinkle tu..
Kalau coklat rice minat gak la..
Tapi tak sempat nak bgtau jgn letak dia dah terlangkupkan dah ice cream atas sprinkle tu..
So amik je la...


Pada nad kalau nak ke sini kena tahan panas la..
Especially yang ada baby..

And sometimes bau..
Sebab bau asap kemungkinan boleh melekat kat baju selepas kita tinggalkan tempat tersebut..
But the ikan bakar memang sedap..

Pada sesiapa yang nak diet, takperlu amik nasi..
Ratah ikan je cukup..

Memang best!
Apa2 enjoy your food guys!



Rating by nad: 



Kebersihan : ★★★ 
Makanan : ★★
Layanan : ★★★★ (Self-service)

Harga : ★★★ (lagi banyak bintang lagi mahal)

Keseluruhan : ★★




Nama : Ikan Bakar at Jalan Bellamy
Waktu Operasi : Everyday, Lunch

Tempat : Jalan Bellamy, Kuala Lumpur - Google Maps




In anticipation of your valued response,

2016-08-27

Oriental Wok By Ali at IPC Shopping Center, Mutiara Damansara






Assalamualaikum..
Masa jalan-jalan kat IPC Shopping Center, Mutiara Damansara, kami tak tau nak makan apa..
Memang buntu sebab kebanyakkan kedai dah pernah rasa and makan..
Bila round2 last2 nampak satu kedai baru..
So apa lagi..
Jom kita try..


Ok..
Nad dan family order 4 jenis makanan..
1. Sotong Goreng Tepung,
2. Wantan Mee with Chicken and Mushroom + Clear Soup
3. Wantan Mee + Wantan in Wantan Soup
4. Kuey Tiow & Bihun Kungfu







Sotong Goreng Tepung

The best dish that we tried there. Their Sotong Goreng Tepung memang sedap. Juicy in the inside and crunchy on the outside. But the best is their garlic goreng yang ditabur dengan cili and daun bawang atas sotong tu. Nad and hubby berebut makan garlic goreng dia. Sedap sangat wei! Yumssss!




Wantan Mee with Chicken and Mushroom + Clear Soup

So-so..Boleh diperbaiki.





Wantan Mee + Wantan in Wantan Soup

So-so. Boleh diperbaiki lagi.






Kuey Tiow & Bihun Kungfu


This serving is big. Too much kuey tiow and bihun but too little protien and vegies in it. The protien and vegies you see in the picture, that is all. But the kueh tiow and bihun is much much more than that. The taste, not bad!


Pada sesiapa yang nak try boleh je. Details kedai dia di bawah. I will definitely come back for their Sotong Goreng Tepung. Hehe.



Rating by nad : 


Kebersihan : ★★★ 
Makanan : ★★★★
Layanan :
★★★★ 
Harga : ★★★ (lagi banyak bintang lagi mahal)
Keseluruhan : 
★★


Nama : Oriental Wok By Ali
Waktu Operasi : Setiap hari, 10am-10pm
Tempat : IPC Shopping Center, Mutiara Damansara 






In anticipation of your valued response,

2016-02-23

Live worm in Lipton Green Tea Lemon Bag



Ulat hidup dalam beg teh lipton lemon..
Tak tahu video ni dari negara mana..
But still yucky..
And the brand tu bukan brand yang cikai2..
Brand yang terkenal juga tu...



In anticipation of your valued response,

2016-02-22

Anak Luar Nikah



Belajar pasal haid dan nifas, ustaz ada bg tau hari khamis yg lepas.....

Jika seorang wanita melahir kan anak dlm usia 6 bulan, sedang kan usia perkahwinan nya belum sampai lg 6 bulan, bermakna anak itu adalah anak luar nikah dan tdak bole di bin atau binti kan nama ayah nya, dia harus di bin atau binti kan nama ibu nya atau pun abdullah (hamba Allah).

Dan jika seseorang itu mengandung kan anak luar nikah, dan kemudian dia menikah dgn lelaki yg menyebab kan dia mengandung, makna anak yg di kandung itu tdak nisbat kpada ayah, dia hanya nisbat kpada ibu, dan anak itu tdak berhak atas harta ayah, anak itu hanya berhak atas harta ibu.

Jika seseorang itu mengandung anak luar nikah, dan dia tdak berkahwin dgn lelaki yg menyebab kan dia mengandung, kemudian anak yg lahir itu adalah anak perempuan, maka jika satu hari nti lelaki yg menyebab kan wanita itu mengandung ingin menikahi anak perempun nya, maka tdak haram, sbb anak perempuan dan lelaki itu tdak di kira mahram walau ia berasal dr benih sndri.

Anak luar nikah bole jd imam dgn syarat status nya itu di rahsia kan kerana di bimbangi dpat mengaib kan si anak itu td.

Wallahu a'lam....

Nak tau lebih byk lagi, lebih baik dtg kelas sndri....
Sme2 kita belajar ilmu Allah....
In Syaa Allah.....



In anticipation of your valued response,


2016-02-19

Membaca & Browse Handphone Dalam Toilet?



Assalamualaikum...
Entry hari ni adalah mengenai my daughter, #ZuhrahCarmilla
Yang ni memang mummy tak boleh terima betul la...
Hehehe...


Dia tengah syok bermain tiba2 dia stop..
"Mummy, I want to poop"
"Ok. Take off your pants and go to the toilet now"
Then nad nampak dia grab buku IKEA..
"Mummy, can I bring this in the toilet"

"Ehh. No no no. You put that back and go to the toilet now"
"Why?"
"Because you have to concentrate to poop not on the book. And because I said so"
"Owh..but why daddy bring his handphone into the toilet?"

Ah sudah..Memang ternyata budak2 ikut apa yang parents dia buat.
"Hahaha..that is because daddy like to sit in the toilet for a long period of time. You don't like it right? It's not a fun place to be except taking a bath. By the way you probably will wet the book"
"Ohh. Ok"
Dia pun letakkan buku and terus ke toilet.



Nad memang jenis tak suka bawa buku or handphone inside the toilet..

Sebab for me toilet untuk membuang apa2 yang patut and membersihkan diri..
Kalau sibuk berfacebook, main game or membaca, fikiran akan tak bertumpu pada apa yg kita nak buat..
Selalu masa buang air besar orang akan bawa masuk handphone or buku..
Masa ni kita sepatutnya concentrate untuk membuang..
Kalau asyik leka browse HP or baca buku memang lagi lama la kita dalam toilet tu..

Cuba concentrate kat apa kita nak buat, mesti sekejap je..

Nad kalau buang air besar memang sekejap je...
Bawah 5 minit dah cukup..
Nad ada baca article yang kata sepatutnya dalam 3minit dah selesai kalau tak bawa handphone..
Kecuali kalau kena cirit birit or sembelit..
Lama sikit la..
Itu pun selalunya bawah 10minit..
Lagipun memang tak suka duduk lama2 dalam toilet..

Kadang2 tak faham macam mana orang boleh duduk dalam toilet lebih daripada 15minit..
So nad memang ajar anak2 jangan duduk lama2 dalam toilet..
Kan ke toilet tu tempat tinggal syaitan..
Nak duduk lama2 ngan syaitan buat apa..
Di tambah dengan kotor & berbau pulak tu..

Macam mana kita boleh duduk lama2 dalam toilet dengan hasil buangan dan bau yang kurang menyenangkan lama2?
Eiii..Tak sanggup..
Banyak bakteria & virus merebak melalui udara..
Kalau boleh nak tahan nafas je sampai keluar dari toilet..

Macam #IdlanShafy dia memang tak suka lama2 dalam toilet..
Dirty katanya..
Maybe sebab dia ada mild autism tu so memang sejak kecil di tak suka menda bersepah and kotor..
Dia ada aturan dia sendiri..


Disebabkan budak2 still budak2 la nad ajar dari awal..
Nanti dah besar dah terbiasa and susah nak ubah tabiat tu..

No handphone or book inside the toilet while you poop..
Get in, do your business and get out..
SImple.



Bawah ni nad nak sharekan link yang nad goggle yang mengatakan bahawa bawa handphone ke dalam toilet is a no no..

Using Your Phone In The Toilet Have Been Proven To Harm Your Body. Here's Why

Don't Take Your Phone To The Bathroom, Because Gross

Why you should stop using your phone in the bathroom





In anticipation of your valued response,

2016-02-04

Kelebihan GARAM dalam Islam


Sihir atau santau dapat di halang dengan
" MENGAMALKAN GARAM mengikut cara NABI S.A.W. '

~ Sebelum makan Nabi letak secubit garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan di makan.

~ Sampai di tempat baru, Nabi ambil garam dulu untuk sesuaikan hormon terlebih di tempat baru.

~ Untuk ubat penyakit rohani, air perlu di campur garam terutama sihir dan santau. Kenapa ye? Allah dah cipta garam untuk penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan juga penarik unsur2 negatif.

~ Pengamalan Pengamal Perubatan Islam untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling rumah.

~ Garam juga unsur yang boleh 'balance' balik sistem tubuh kita.

~ Garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau bertindakbalas dengan suhu yang tinggi/panas, maksudnya kalau nak masak. Guna garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur. Tutup api dan biar suhu turun dulu, baru letak garam.

~ Kita panggil bubuh garam atas darat macam org arab buat. Bubuh garam masa nak makan. Sebab? Garam ada sodium dan potassium... Tubuh perlu potassium lebih. Kalau panas garam hanya tinggal sodium, potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.

~ Selok-eloknya di tempat makan sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan dletakkan ke lidah bahagian depan. Ianya akan mngaktifkan kelenjar enzim penghadaman.

Khasiat Garam dalam Perubatan Islam ada beberapa petua penggunaannya.

1. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

2. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

3. Mengubat gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yang berlebihan. Orang yang tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dalam pasir laut. Bagi mereka yang tinggal di bandar, garam kasar digoreng dan didemahkan di tempat sakit ketika garam masih panas.

4. Merawat cirit-birit. Minum air yang dicampur sedikit garam.

5. Merawat mabuk perjalanan. Untuk merawat mabuk perjalanan, garam dicampur madu dan air kemudian di minum sebelum memulakan perjalanan.

6. Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

7. Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

8. Menghilangkan penat kerana kerja berat. Amalan orang-orang Melayu tradisional yang bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yang dicampur garam.

9. Mengelak sihir/gangguan jin bagi mereka yang bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yang dibaca padanya dengan Al-Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah – 7 kali) ditabur di sekeliling khemah.

10. Mengelak gangguan syaitan/jin kepada bayi. Ada ketikanya bayi kerap menangis waktu malam. Untuk mengatasi masalah ini, garam dicampur dengan bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Campuran itu diletak dalam gelas/cawan/bekas yang terbuka. Bekas itu diletakkan di bahagian kepala bayi.

11. Mengubat orang yang diganggu jin. Bagi orang dewasa yang dikhianati (disihir), cara mengubatnya ialah dengan meletakkan garam yang dibaca al-Fatihah di perdu lidah. Perdu lidah ialah bahagian bawah lidah yang apabila diangkat akan nampak urat hijau lidah.
Semoga bermanafaat. Inshaa Allah

GARAM: Penyembuh@Pembunuh?

Nabi SAW bersabda: "Sebaik-baik LAUK adalah GARAM"(Al-baihaqi)
Garam bukanlah penyebab penyakit, malah ubat yang paling mujarab SEKIRANYA diambil dengan cara yang betul.

GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK!

Kesilapan kita (kebanyakan orang Melayu) ialah kita memasak garam iaitu memasukkan garam kedalam masakan ketika masakkan sedang MENDIDIH/PANAS.
Ia akan menyebabkan garam menjadi racun/toksik.
Garam, bahasa saintifiknya adalah sodium.
Jika garam dimasak dengan cara diatas, ia akan menyebabkannya berasid dan membahayakan kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit.

Cara yang betul penggunaan garam:

Kaedah Pertama:
- Masakkan makanan yang ingin dimasak sehingga selesai.
Contohnya: Kari Ikan..
- Kemudian masukkan garam dalam  masakan tadi serta gaulkan apabila ianya beransur suam.
- @ Kacau air garam dan tuangkan kedalam kuah.

Kaedah kedua:
- Masak makanan tanpa masukkan garam.
- Semasa makan, sediakan semangkuk garam disebelah dan taburkan diatas makanan yang ingin dimakan mengikut tahap selera masing2.


"Antara amalan yang diamalkan oleh para Salafussoleh ialah dengan mengambil garam sebelum memulakan makan "
- Ia bertindak sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan.
GARAM IALAH MINERAL!!

- Antara kelebihannya ialah:

* mengubati LEBIH dari 70 penyakit serta seseorang itu tidak akan mati dalam keadaan mati mengejut. 
Sebarkan sekiranya anda mahu semua orang Islam sihat!!


-dr Ust.Ihsan

2016-01-18

Types of Colours In The World / Nama Warna-Warna Di Dunia

Types of BLUE


Types of GREEN

Types of GREY
Types of BROWN

Types of ORANGE

Types of PINK

Types of PURPLE

Types of RED

Types of TAN

Types of YELLOW



In anticipation of your valued response,

2016-01-15

Cirit Birit & Yakult



Yakult. Semalam subuh kena cirit birit and muntah2. Memang dehydrated habis. Kencing pun warna kuning gelap. Menyusu baby lagi. Tak makan apa pun sbb akan muntah balik. Tengah hari tu suruh hubby belikan Yakult 2pek. Sejak mula minum Yakult tak cirit langsung and muntah sekali je and sikit sangat. Sepanjang hari semalam tak makan apa kecuali minum Yakult and air kosong sampai la pagi ni. Rasa perut sakit mmg ada cuma tak cirit and muntah. Kesian kat baby sebab dia kembung sikit sebab nad tak makan apa2. Hanya minum Yakult and air kosong je. Hari ni dah tak sakit perut apa lagi muntah2 or cirit birit. Cuma demam sekejap malam tadi then pagi ni rasa badan lenguh2 macam flu. Tengah hari ni dah ok sikit. Rasa sakit perut langsung takde. Yakult memang best medicine yang nad pernah guna. Sedap plak tu. 😀 @YakultMalaysia 

#NadsFoodDiary #Yakult #YakultMalaysia #YakultAce #Probiotics #CulturedMilkDrink #MinumanSusuKultur #yesumr #CadanganMakan#eat #makan #food #foodporn #foodology #foods#foodie #FoodHuntMalaysia #sajianlestari #igmy#igersmalaysia #igersnegeri #MY #Malaysia #Malaysian #OnlyInMalaysia #MalaysiaMY #ILoveMalaysia #NadiahJaapar #blogger#BloggerMY


Kalau nak try cara nad boleh cuma nak nasihatkan, kalau masih cirit birit teruk lepas try sebotol dua Yakult, please la jumpa doctor and amik ubat sepatutnya. Jangan bergantung dengan Yakult sahaja. Sebab badan kita semua berlainan. And mungkin bila teruk sangat cirit, garam dalam badan berkurangan. Lagi2 untuk budak2. Bahaya bila jadi macam tu. Tapi memang nad tak gi klinik langsung. Memang hanya Yakult and air yang tersangat banyak. Sebab nad nak elak sangat dari amik apa2 ubat sebab tengah menyusu baby umur 4 bulan.

Nad berani cuba cara ni sebab nad pernah tanya doktor and a few doctors cakap memang bagus amik masa cirit birit. It helps. Kalau masa tak kena cirit birit, minum Yakult memang lagi bagus la. Jangan tunggu sakit baru nak minum. So minum la Yakult setiap hari untuk jaga perut kita. Insyaallah. Amin.





In anticipation of your valued response,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...