2009-02-14

Idlan..

Roll

Current mood : GOOD!!!



Assalamualaikum...
Its me again..
Kali ni nad nak tulis ttg Idlan pulak..
Rasanya last tulis ttg Idlan is 2 or 3 months ago..
:P

Idlan skrg dah ada 4 batang gigi..
2 atas and 2 bawah..
and 2 more is coming from gigi rabbit dia..
:D

Memula tu gigi dia mmg lambat tumbuh..
Umur masuk 1thn 2 bulan baru nak tumbuh..
Tapi dia tumbuh 4 btg sekali..
Aduhai..
Mmg seksa la nad masa tu..
Sbb dia rasa sakit yang teramat..
Sampai dia nak tido pun X bole..
Sehari tu dia tido only 2 hours..
Selainnya dia menagis X berhenti..
And nak dukung sepanjang masa..

Hanya Allah je yang tau mcm mana penatnya nad masa tu..
Dengan X tidornya..
Kena dukung idlan sentiasa..
Dengan order cupcakesnya..
Mmg betul² mencabar kesabaran nad..
Bayangkan umah ni asyik dengan tangisan idlan sepanjang 4 hari..
Dia cuma senyap bila tido & minum air je..
Makan, susu, tido, main semua dia X nak..
And dia cuma akan tido kalau nad bawa masuk kereta and pusing² satu PJ..
Even tgh² pagi pun nad bawa dia naik keta semata-mata nak tidokan dia..

Hari ke-4 bawa dia gi klinik..
Sbb risau dia X nak makan or minum susu..
Doc kata he has light fever..
And gigi dia nak tumbuh..
Sbb tu meragam je..
X nak semua sbb sakit gigi..
Doc bg ubat tahan sakit, antibiotik, vitamin..
Vitamin sbb dia X mkn..
Bdn susut..
Nak bg dia ada selera sikit..

Balik umah nad bg ubat tahan sakit tu..
Terus dia cari makan setengah jam lepas tu..
Lepas tu nad tidokan dia senang je sambil bg susu..
Mmg sakit betul la gigi dia nak tumbuh..
Tumbuh 4 btg sekaligus..
mana X sakit..
Kalau 1 btg pun sakit giler..
Ni 4...
Kesian anak mummy sorang ni..
:(

Skrg idlan dah boleh berjalan..
But X berapa stabil lagi..
Sut dah boleh jalan jauh..
And boleh buat u-turn tengah jalan and berulang-alik 5-6 kali..
Tapi leceh gak dia dah mula jln ni..
Dah X nak duduk dlm stroller..
Asyik nak berjalan sendiri je..
Kalau letak dlm stroller mmg melalak la jawabnya..
So kena la ikut dia jln..
Ikut dia jln mmg 1 minit pun X lepas satu pintu kedai lagi..
Mmg skrg kalau berjalan amik masa yg lagi lama..
Terpaksa la terkedek-kedek ikut dia jalan..
Hahaha..

Skrg idlan Xde masalah mkn..
Nad X yah dah masak bubur utk dia..
Dia dah mkn nasi mcm kita mkn..
Dia paling suka mkn nasi dgn sup..
X kisah la sup apa..
Asalkan ada sup..
Dia juga suka makan pedas..
But nad X galakkan..
Kesian perut dia..
Still fragile lagi.l.
So seminggu sekali je bg dia rasa pedas..
Itu pun satu dua suap je..
:D

Oh yes..
Akhir² ni nad ajar idlan cara lambai tangan (bye) and salam tangan & cium tgn org..
Dia dah buat pandai bye & salam tgn..
Dia juga enjoy sgt tgk TV..
Especially cerita Barney & Friends..
Dia leh duduk depan TV dr mula sampai habis cerita tu..
And kalau ada org menyanyi je dia akan goyangkan bdn dia mcm tgh menari..
Kekadang tu di ajak nad duduk tgk TV & menyanyi dgn dia..
Dia X leh menanyi but dia akan humming cuba ikut lagu yang dia dgr..
:D

Idlan gak pandai main sorok²..
And dia juga tau kalau dia kutip apa² mesti dia masuk mulut and nad akan marah..
So bila nad nmpk dia nak masukkan sesuatu dlm mulut nad cuma tgk dia then ckp "Idlan.."
Then dia akan hulurkan menda tu kat nad sambil senyum² kambing..
Dia gak suka remote control TV..
Dia tau nad X bg dia pegang..
bila dia nak pegang je dia akan tgk muka nad dulu..
Bila nad jegilkan mata terus dia tarik tangan dia balik..
X jadi amik remote tu..
:D

Haaa..
What a wonderful time I have with him..
if he's not making any scene la..
Coz idlan ni jenis manja..
Suara kuat sikit ckp dgn dia dah mula merajuk..
Kalau tido nad Xde mmg X bole..
Kena nad ada juga atas katil tu..
X kisah la nad baring ke, duduk ke..
But kena dlm kawasan katil..
Kalau nad bangun je dr katil dia pun ikut bangun..
Pastu melalak..
Ajak nad teman dia tido..
Kekadang tu dia X nak nad pergi dia akan baringkan kepala dia atas kaki or perut nad..
Mmg cerdik betul anak mummy ni kan??
:D


Daisypath Anniversary Years PicDaisypathAnniversary Years Ticker
Daisypath Next Anniversary PicDaisypathNext Anniversary Ticker



Lilypie Breastfeeding Ticker

4 comments:

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

salam...
hi nad...hi idlan... pandai idlan sekarang, makin bijak...pemalu pulak tu yek? ecececeh...teringat masa kat rumah nad, idlan memalu ngan mak...hehhehe...kekecik malu, ok la tu...

kat mana background tu nad? nampak macam dalam studio tapi tu real kan? cantik gile view background + pulak ngan idlan yang pemalu tu...suka betul dah dapat kaki eh?

p/s: tahniah idlan, dapat 4 batang gigi sekali...lepas ni boleh lawan cakap yek? huhuhu...nad, ni blog dayah satu lagi...kat blog nad tu, blog family dah takde tau...currently kalo kat sekolah dayah guna blogger n kalo kat rumah guna WP...

MISS NAD said...

salam..
hi dayah..
yup..
idlan maskin pandai..
and yes dia still malu² dgn orang..
hehehe..

background tu??
sama je ngan gambar nad yg purple kat bawah tu..
kat taman orked...
mmg dia suka sgt dpt kaki..
asyik nak berjalan je..
:D

p/s: lawan bercakap??
kalau boleh X nak la dia suka lawan bercakap..
nnt sampai besar suka lawan balik apa org ckp..
tapi idlan satu patah pun X leh sebut lagi..
masih baby talk..
hahaha..
:D

هدايه يسٓ / Hidayah Yassin said...

bukan lawan cakap orang...layan bual2 la...heheheh...

takpe2..anak buah dayah, suka bercakap tapi sepatah pun kitorg tak faham...dia nak cakap n boleh sebut tapi sekali dia sebut kita tak pasan...suh ulang balik, umpama emas dalam mulut la...berat je...hahahah...

MISS NAD said...

ooo...
layan org ckp..
hehehe..
mmg kelakar kalau dpt layan bebudak ni ckp..
entah apa² dia sebut..
keluar mcm² bunyi..
:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...